De biologische klok in het kort

De menselijke biologische klok loopt volgens een ritme van verschillende lichtfases. Dit 24-uurs ritme wordt geregeld door onze biologische klok (Nucleus Suprachiasmaticus, kortweg SCN), welke in direct contact staat met onze ogen. Door dit ritme kan ons lichaam zich aanpassen aan het dag- en nachtritme op aarde. De mens is grofweg gewend aan de volgende 3 fases:

1. Blauw licht in de ochtend. De kleur blauw is als het ware de wekker van de natuur. Ons lichaam is zo gebouwd dat de aanmaak van melatonine stopt wanneer we blauw licht zien (denk aan een blauwe lucht).
2. Wit licht in de middag. Het blauwe licht dat richting de middag witter wordt, zorgt ervoor dat onze bloeddruk en onze lichaamstemperatuur stijgen. Het maakt ons lichaam actief, waardoor we aan het einde van de middag zowel mentaal als fysiek pieken.
3. Rood licht in de avond. Naarmate het witte licht plaats maakt voor het rode licht (van vuur en de ondergaande zon), komt ons lichaam tot rust. De stofwisseling vertraagt, we worden slaperig en ons lichaam krijgt de kans zich te herstellen. Het wordt langzaam donker. Tijdens deze fase geeft de SCN signalen af aan de pijnappelklier, zodat deze melatonine gaat produceren. Dit hormoon wordt vervolgens door het lichaam verspreid waardoor het lichaam in slaap valt.

Rood licht van Healthy Light

Het is wetenschappelijk bewezen dat rood licht geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine. Oftewel, de aanmaak hiervan wordt niet verstoord zodra wij in aanraking komen met rood licht. Het lichaam blijft dus in rustmodus. Bij normaal kunstlicht (blauw en wit) wordt de aanmaak van melatonine wel direct gestopt, waardoor het lichaam weer wakker wordt.

Onze lichtoplossingen zijn voorzien van een hittebestendig rood filter en een normaal filter. Met 1x klikken wordt het rode filter ingeschakeld, en met 2x klikken het normale filter. Bij nachtelijke bezoeken aan het toilet, de slaapkamer of de hal, hoeft men voortaan dus niet meer in contact te komen met blauw kunstlicht, en tegelijkertijd kunt u toch zien waar u loopt!

Klanten aan het woord

Top! Met normaal licht ben ik ’s nachts altijd verblindt en zonder licht zie je niks. Het rode licht is een mooie tussenkomst.
Frank
Ik moet ’s nachts 2 tot 3 keer naar de wc, maar ik was dan altijd klaarwakker door het felle licht op het toilet. Nu heb ik een rood lampje van Healthy Light waarmee ik wel kan zien, maar niet klaarwakker word.
Samantha
Ik heb de Healthy Light nu een paar weken en ik gebruik na 21u alleen nog het rode lampje zodat ik alvast in slaapmodus kom. Volgens mij werkt het wel
Joke

Stel een vraag

Healthy Light Crew

De ontwikkelaars van Healthy Light leven niet in duisternis. Wij houden van licht en kunnen niet zonder, maar we zijn ons ook bewust van de nadelen die kunstlicht met zich mee brengt, met name in de avond en nacht. Door mensen bewust te maken van de invloed van kunstlicht op het menselijk lichaam en door het ontwikkelen van producten die ons biologische ritme niet verstoren, hopen wij een bijdrage te leveren aan de goede nachtrust van onze klanten.

Ontwikkeld door Zeno Webdevelopment